-
turned_in هر آنچه باید در مورد کاشت ایمپلنت دندان بدانید | ایمپلنت
ایمپلنت دندان یک پایه فلزی است که جایگزین ریشه دندان از دست رفته میشود و سپس یک تاج مصنوعی (روکش دندان یا پروتز دیگری) بر روی آن قرار میگیرد تا جای خالی دندان را پر کند.
دندان ایمپلنتی ظاهری کاملاً طبیعی و شبیه دندان واقعی دارد و از نظر عملکرد نیز همانند دندان طبیعی است.
کاشت ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت دندان یک عمل جراحی است که در طی آن پایه فلزی شبیه به پیچ در داخل استخوان فک جایگذاری میشود تا همانند ریشه دندان عمل کند.
جراحی ایمپلنت دندان بهترین روش جایگزینی دندانهای از دست رفته و جایگزین مناسبی برای بریج یا دندان مصنوعی میباشد.
جراحی کاشت ایمپلنت بستگی به نوع ایمپلنت و شرایط استخوان فک دارد. با این حال تمام جراحیهای کاشت ایمپلنت به صورت مرحله به مرحله انجام میشود.
گاهی اوقات ممکن است چند عمل جراحی لازم باشد. مهمترین فایده و مزیت ایمپلنت پشتیبانی قدرتمند از دندان طبیعی است اما برای این منظور باید استخوان کافی برای پشتیبانی از آن وجود داشته باشد و فرآیند التیام استخوان به خوبی پشت سر گذاشته شود.
این امر مستلزم سپری شدن چند ماه میباشد به این معنی که در روش معمول نمیتوانید بلافاصله صاحب دندان شوید.
چرا باید ایمپلنت بکاریم؟
ایمپلنت دندان با عمل جراحی در داخل استخوان فک کاشته میشود.
از آنجایی که جنس ایمپلنت تیتانیومی ( یا در برخی موارد زیرکونیا) است زیست سازگار بوده و با استخوان فک آمیخته میشود به همین علت پس از جوش خوردن استخوان به ایمپلنت، دندان از ثبات ثانویه قدرتمندی برخوردار بوده و هیچ حرکتی ندارد و صدا نمیدهد.
همچنین برخلاف روشهای دیگر جایگزینی دندانها منجر به تحلیل رفتن استخوان فک نمیشود بلکه برعکس، از تحلیل رفتن آن جلوگیری مینماید.
ایمپلنت برخلاف دندان طبیعی دچار پوسیدگی و تخریب نمیشود و سلامت دندانهای مجاور را به مخاطره نمیاندازد.
به طور کلی ایمپلنت دندان در شرایط زیر مناسب است:
- یک یا چند دندان خود را از دست داده اید
- استخوان فک به رشد کامل رسیده است
- حجم و تراکم استخوان برای پشتیبانی از ایمپلنت کفایت میکند و یا این که میتوانید پیوند استخوان انجام دهید
- بافتهای دهان از سلامت برخوردار هستند
- مشکل پزشکی که بر التیام استخوان تأثیر بگذارد ندارید
- نمیتوانید یا نمیخواهید دندان مصنوعی بگذارید
- میخواهید گفتار و تکلم تان بهبود پیدا کند
- میتوانید چند ماه منتظر بمانید تا صاحب دندان شوید
خطرات و عوارض کاشت ایمپلنت
جراحی کاشت ایمپلنت همانند هر عمل جراحی دیگری ممکن است خطراتی به دنبال داشته باشد اگر چه احتمال بروز خطرات و عوارض در جراحی کاشت ایمپلنت بسیار کم است و در صورت بروز، بسیار خفیف و جزئی و قابل درمان میباشد.
خطرات جراحی کاشت ایمپلنت عبارتند از:
- عفونت در محل جراحی
- صدمه دیدن ساختارهای پیرامون مانند دندانهای مجاور یا رگهای خونی
- صدمه دیدن عصب که ممکن است باعث درد، بی حسی یا مور مور شدن دندانهای طبیعی، لثه، لبها یا چانه شود
- مشکلات سینوس (در صورتی که ایمپلنت در فک بالا جایگذاری میشود مانند وارد شدن ایمپلنت به فضای سینوس)
آماده شدن برای جراحی ایمپلنت
از آنجایی که برای کاشت ایمپلنت به یک یا چند عمل جراحی نیاز دارید، باید پیش از این کار ارزیابی و آماده شوید:
معاینه کامل و جامع دندان – عکس پرتوی ایکس و قالب گیری از دندانها و دهان انجام میشود
برنامه ریزی درمانی – پس از معاینه کامل دهان، بر اساس شرایط شما و در نظر گرفتن عواملی مانند تعداد دندانهایی که قرار است جایگزین شوند و شرایط استخوان فک برنامه ریزی درمانی انجام میشود. در این فرآیند ممکن است چندین متخصص دندانپزشکی دخیل باشند.
هر گونه بیماری یا مشکل پزشکی که دارید یا هر دارویی که مصرف میکنید از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکمل ها و گیاهان دارویی باید به اطلاع دندانپزشک خود برسانید.
در صورتی که مشکل قلبی خاصی دارید یا پیوند عضو انجام داده اید یا عضو مصنوعی دارید ممکن است دندانپزشک پیش از جراحی برای پیشگیری از عفونت برای شما آنتی بیوتیک تجویز نماید.
برای کنترل درد در حین عمل، از بی حسی موضعی و گاهی اوقات بیهوشی عمومی استفاده میشود.
خوردن و آشامیدن پیش از جراحی بستگی به نوع بی حسی یا بیهوشی دارد و دستورالعمل دقیق را دندانپزشک به اطلاع شما میرساند.
در صورتی که بیهوشی عمومی داشته باشید باید از کسی بخواهید شما را پس از عمل به خانه برساند. ممکن است لازم باشد یک شب در بیمارستان بمانید.
تجربه جراحی کاشت ایمپلنت چگونه است
در جراحی کاشت ایمپلنت ابتدا دندان آسیب دیده کشیده میشود.
سپس استخوان فک برای جراحی آماده میشود. این کار در صورتی انجام میشود که نیاز به پیوند استخوان داشته باشید.
پس از پیوند استخوان و سپری شدن چند ماه برای التیام یافتن بافتها، مرحله دوم جراحی انجام میشود که در طی آن پایه فلزی ایمپلنت دندان در داخل استخوان فک جای میگیرد.
در صورتی که نیاز به پیوند استخوان نداشته باشید جایگذاری ایمپلنت پس از کشیدن دندان (کاشت فوری ایمپلنت) یا پس از التیام یافتن بافت لثه انجام میشود. چند ماه بعد از جایگذاری ایمپلنت که استخوان فک به ایمپلنت جوش خورد، اباتمنت بر روی ایمپلنت قرار گرفته و پس از آن تاج مصنوعی (روکش دندان) بر روی آن سوار میشود.
کاشت ایمپلنت در صورت نیاز به پیوند استخوان
ممکن است لازم باشد جراح تنها بخش کوچکی از استخوان را تقویت کند که در این شرایط استخوان غالباً از محل دیگری در استخوان فک بالا و پایین برداشته میشود.
به این ترتیب پایه مستحکمی برای ایمپلنت فراهم میشود. در صورتی که استخوان فک ضخامت کافی نداشته باشد یا تراکم آن مناسب نباشد پیش از کاشت ایمپلنت، پیوند استخوان صورت میگیرد.
علت این است که هنگام جویدن نیروی شدیدی بر استخوان و دندانها وارد میشود و در صورتی که ایمپلنت پشتیبانی مناسبی نداشته باشد نمیتواند فشار را تحمل کند.
با پیوند استخوان یک تکه استخوان از بخش دیگری در فک یا محل دیگری در بدن مانند ران برداشت و به محل کاشت ایمپلنت پیوند میشود.
نه ماه طول میکشد تا استخوان پیوندی به اندازه ای رشد کند که برای پشتیبانی ایمپلنت کافی باشد. در برخی موارد ممکن است تنها پیوند جزئی لازم باشد ک ممکن است بتوان این کار را هم زمان با جراحی کاشت ایمپلنت انجام داد و به این صورت به جای دو جراحی جداگانه، بیمار تنها یک عمل جراحی را پشت سر میگذارد.
شرایط استخوان فک تعیین کننده روش درمان است.
(این روش منسوخ شده و امروزه برای ترمیم استخوان بجای پیوند استخوان از انواع پودر استخوان استفاده می گردد)
کاشت ایمپلنت
در جراحی جایگذاری ایمپلنت دندان، برشی در لثه ایجاد میشود تا دندانپزشک به استخوان دسترسی پیدا کند. سپس با استفاده از دریل دندانپزشکی سوراخی متناسب با ابعاد ایمپلنت در استخوان ایجاد میشود.
از آنجایی که پایه ایمپلنت به عنوان ریشه دندان عمل میکند باید عمیقاً در داخل استخوان فرو برود. در این مرحله هنوز جای دندان در دهان خالی است.
ممکن است برای زیبایی، دندان مصنوعی موقتی بر روی ایمپلنت نصب شود. این دندان مصنوعی باید هنگام تمیز کردن دندانها و هنگام خواب از دهان خارج شود.
جوش خوردن استخوان و ایمپلنت
پس از این که پایه فلزی ایمپلنت در داخل استخوان فک قرار گرفت، فرایند یکپارچگی استخوان (osseointegration ) شروع میشود.
در این فرآیند، استخوان فک رشد کرده و با سطح ایمپلنت دندان آمیخته میشود. این فرایند شش ماه ممکن است طول بکشد.
نصب اباتمنت
پس از این که فرایند یکپارچگی استخوان به پایان رسید، باید عمل جراحی دیگری انجام شود تا بافت لثه روی ایمپلنت کنار زده شده و قطعه ای به نام اباتمنت که واسطه بین ایمپلنت و روکش دندان است متصل شود و سپس روکش بر روی آن سوار شود.
این جراحی ساده معمولاً تحت بی حسی موضعی و به صورت سرپایی انجام میشود.
برای نصب اباتمنت کارهای زیر انجام میشود:
۱٫برشی در لثه ایجاد میشود تا دندانپزشک به ایمپلنت دسترسی پیدا کند
۲٫اباتمنت بر روی ایمپلنت نصب میشود
۳٫بافت لثه پیرامون اباتمنت را احاطه کرده و بخیه میشود اما نباید روی اباتمنت را بپوشاند
در بسیاری از موارد اباتمنت به هنگام جایگذاری ایمپلنت بر روی آن نصب میشود و روی ایمپلنت باز میماند (شکل بالا) به این ترتیب نیازی نیست در مرحله دوم که نصب روکش دندان است، جراحی دیگری انجام شود.
به این روش، کاشت ایمپلنت یک مرحله ای گفته میشود. با این حال باید به خاطر داشته باشید که در این روش سطح فلزی اباتمنت از لثه بیرون زده و در معرض دید قرار دارد و هر بار که دهان خود را باز میکنید ممکن است دیده شود.
این وضعیت تا چند ماه بعد که زمان نصب روکش فرا میرسد ادامه دارد. به همین علت بسیاری از افراد کاشت ایمپلنت به روش دو مرحله ای را ترجیح میدهند.
انتخاب دندان مصنوعی
پس از نصب اباتمنت، یک یا دو هفته طول میکشد تا لثه التیام پیدا کند و سپس پروتز مصنوعی بر روی آن نصب شود.
پس از این که لثه التیام یافت، قالب گیری انجام میشود و از آن برای ساخت دندان مصنوعی دندان استفاده میشود.
دو نوع دندان مصنوعی ممکن است استفاده شود:
– پروتز غیر ثابت یا متحرک:
شبیه دندان مصنوعی غیر ثابت (متحرک) معمولی است که در آن دندانهای سفید رنگ توسط قاعده پلاستیک صورتی رنگ شبیه لثه احاطه شده اند.
این دندان مصنوعی بر روی اسکلت فلزی قرار گرفته است که به اباتمنت ایمپلنت وصل میشود.
این پروتز را به راحتی میتوانید برای ترمیم یا تمیز کردن دندانها در بیاورید. در شرایطی که چند دندان فک پایین از دست رفته و باید جایگزین شود این روش مناسب است چرا که هزینه آن در مقایسه با چند ایمپلنت تکی بسیار کمتر تمام میشود و از طرفی مزیت محکم و ثابت بودن آن حائز اهمیت است.
– پروتز ثابت:
در این نوع، دندان مصنوعی به صورت ثابت و همیشگی با کمک پیچ یا چسب مخصوص دندانپزشکی بر روی اباتمنت نصب میشود به صورتی که نمیتوانید دندان را در بیاورید. در صورتی که نگرانی از بابت هزینه ندارید ایمپلنت تکی به صورتی که هر روکش دندان روی یک پایه ایمپلنت نصب میشود،
بهترین روش جایگزینی دندانهای از دست رفته است.
عوارض کوتاه مدت پس از جراحی کاشت ایمپلنت
کاشت ایمپلنت دندان خواه به صورت یک مرحله ای باشد یا چند مرحله ای، عوارض کوتاه مدت زیر را در هر مرحله جراحی به دنبال دارد:
- تورم لثه و صورت
- کبودی در صورت و لثه
- درد در محل جراحی
- خونریزی خفیف
در صورتی که تورم، ناراحتی یا هر مشکل دیگری ظرف روزهای پس از جراحی بدتر شد با کلینیک ایمپلنت تماس بگیرید.
با توجه به شرایط ممکن است لازم باشد آنتی بیوتیک یا مسکن مصرف کنید. پس از هر مرحله جراحی باید تا حدود ۱۰ الی ۱۴ روز غذاهای نرم مصرف کنید تا زمانیکه بافتها التیام پیدا کنند.
معمولاً جراح با استفاده از بخیه های جذبی، زخم را میبندد. در صورتی که بخیه ها قابل جذب نیستند باید برای کشیدن بخیه (معمولاً ۱۰ روز بعد) مجدداً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
نتایج کاشت ایمپلنت دندان
اکثریت موارد ایمپلنت دندان موفقیت آمیز هستند اما در صورتی که استخوان فک به ایمپلنت جوش نخورد احتمالاً ایمپلنت با شکست مواجه میشود.
برخی عوامل مانند سیگار کشیدن در عدم موفقیت ایمپلنت نقش دارند. در صورتی که یکپارچگی استخوان انجام نشود باید عمل کاشت ایمپلنت یک یا چند ماه دیگر مجدداً تکرار شود.
برای کمک به موفقیت درمان ایمپلنت و سلامت دندانهای دیگر باید اقدامات زیر را انجام دهید:
بهداشت دهان را به خوبی رعایت کنید – لثه و ایمپلنت دندان همانند دندانهای طبیعی باید تمیز و عاری از پلاک بمانند.
میتوانید برای بهبود بهداشت دهان از مسواکهای طراحی شده ویژه فواصل بین دندان استفاده کنید تا بهتر بتوانید لثه و دندانها و پروتز مصنوعی را تمیز کنید.
مرتباً به دندانپزشک مراجعه کنید – هر ششماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا از سلامت و عملکرد درست ایمپلنت و دندانهای دیگر مطمئن شوید.
عادات دهانی مضر را ترک کنید – جویدن خوراکیها و اشیای سخت مانند یخ و مداد به شدت به دندانها و پروتز مصنوعی دندان آسیب وارد میکنند و باعث لب پر شدن، ترک خوردن و شکستگی آنها میشوند.
از مصرف سیگار و سایر دخانیات و همچنین محصولات حاوی کافئین که باعث تغییر رنگ دندانها میشوند پرهیز نمایید.
در صورتی که دندان قروچه دارید برای درمان آن به دندانپزشک مراجعه کنید چرا که باعث ساییدگی و شکستگی دندانها میشود.
-
شما هم نوشته ای بنویسید chat_bubble_outline

مراقبت های پس از کشیدن دندان شامل چه مواردی می شود؟
در صورتی که دندانتان را کشیده اید یا قصد کشیدن دندانتان را دارید مراقبت های پس از کشیدن دندان را که در این پست به آن می پردازیم را مطالعه نمایید. از دلایل و موارد مهم که به کشیدن دندان ها منتهی میشود عبارتست از : پوسیدگی وسیع ، شکستگی دندان ( تاج و ریشه […]

ایمپلنت فوری یا Fresh Socket یا کارگذاری ایمپلنت در لحظه کشیدن دندان
پس از کشیدن دندان به مرور استخوان و لثه جای دندان شروع به کاهش می کند که اگر این از دست رفتن بافت به میزانی برسد که کار گذاشتن ایمپلنت دچار مشکل شود ، بازسازی و پیوند استخوان و لثه انجام می شود . برای آنکه پس از کشیدن دندان اولا زمان بی دندانی بیمار […]

درمان تحلیل لثه چیست و چطور می توان از آن پیشگیری کرد؟
برای درمان تحلیل لثه اگر لثه عفونی شده باشد، آنتی بیوتیک تجویز میشود. داروهای دیگری نیز برای درمان مشکلات اصلی دامن زننده به تحلیل لثه تجویز میشود که بعضی از آنها عبارتاند از: ژل موضعی آنتیبیوتیک چیس ضدعفونی کننده دهانشویه آنتیباکتریال مهارکنندههای آنزیم درمان تحلیل لثه با جراحی موارد وخیم تحلیل لثه باید با جراحی […]